Xylitol je
momentálne populárnym prírodným sladidlom, hlavne z dôvodu, že je rovnako
sladký ako sacharóza, udržiava nízku a stabilnú hladinu krvného cukru, a má len
2/3 kalórií (glykemický index 7, cukor má GI 68).
VÝROBA
Sladidlo sa
získava z hemicelulózy (z kukurice, malín, sliviek, dreva). Konzistenciu má
rovnakú ako biely kryštalický cukor.
PRIAZNIVÉ ÚČINKY
Výhodou
xylitolu je že má priaznivé účinky na zuby, je vhodný pre diabetikov (keďže
metabolické premeny nepotrebujú inzulín), zväčšuje pocit nasýtenosti (keďže sa
pomaly vstrebáva a trávi) a znižuje riziko prejedania.
Xylitol
pomáha aj pri ochoreniach horných dýchacích ciest - chemické zloženie
xylitolu zabraňuje škodlivým baktériám, aby sa prilepili na sliznicu a
množili sa.
POUŽITIE
Xylitol sa
používa v produktoch zdravej výživy (žuvačkách, cukríkoch, zmrzlinách,
džemoch), nízkokalorických potravinách, zubných pastách, nosných kvapkách a
sprejoch, alebo ako náhrada klasického bieleho cukru.
NEŽIADÚCE ÚČINKY
V bežných
dávkach sa xylitol považuje za neškodný. Počas kvasenia látky v tele môže dôjsť
k nadúvaniu, u citlivých osôb sa môžu objaviť hnačky. Môže spôsobovať tvorbu
probiotických baktérií v tenkom čreve. Nežiaduce účinky sa môžu dostaviť pri prijatí
20-30g látky v rámci jednej dávky jedla.
FDA(Food and
Drug Administration) pred schválením xylitolu uviedla vo svojich prípravných
materiáloch, že sa jedná o látku, ktorá potenciálne spôsobuje nádory. Štúdie
prebiehali na potkanoch náchylných na vznik nádorov, ktoré boli kŕmené vysokými
dávkami látky. FDA prehlásila, že výsledky štúdie sa nedajú preniesť na človeka
a neodporučila vypracovať ďalšie štúdie.
V EU je používanie xylitolu v potravinárstve povolené, s výnimkou
detskej výživy.
A myslíte, že je toto sladidlo potreby, keď môžete zladiť napríklad medom alebo trstinovým cukrom? Samozrejme tak nejako s citom. Ja som aby po týchto chemicky vyrobených šmakuládach nepotreboval človek za chvíľu nové servisné diely ako obličky alebo pečeň. ;-) Veľmi tomu teda neverím. Ale samozrejme nech si jej každý, na čo má práve chuť. Ja hovorím len svoj názor. :)
OdpovedaťOdstrániť