pondelok 13. mája 2013

E967 - xylitol


Xylitol Prírodné sladidlo rastlinného pôvodu 500g
Xylitol je momentálne populárnym prírodným sladidlom, hlavne z dôvodu, že je rovnako sladký ako sacharóza, udržiava nízku a stabilnú hladinu krvného cukru, a má len 2/3 kalórií (glykemický index 7, cukor má GI 68).

VÝROBA
Sladidlo sa získava z hemicelulózy (z kukurice, malín, sliviek, dreva). Konzistenciu má rovnakú ako biely kryštalický cukor.

PRIAZNIVÉ ÚČINKY
Výhodou xylitolu je že má priaznivé účinky na zuby, je vhodný pre diabetikov (keďže metabolické premeny nepotrebujú inzulín), zväčšuje pocit nasýtenosti (keďže sa pomaly vstrebáva a trávi) a znižuje riziko prejedania. 
Xylitol pomáha aj pri ochoreniach horných dýchacích ciest - chemické zloženie xylitolu  zabraňuje škodlivým baktériám, aby sa prilepili na sliznicu a množili sa.

POUŽITIE
Xylitol sa používa v produktoch zdravej výživy (žuvačkách, cukríkoch, zmrzlinách, džemoch), nízkokalorických potravinách, zubných pastách, nosných kvapkách a sprejoch, alebo ako náhrada klasického bieleho cukru.

NEŽIADÚCE ÚČINKY
V bežných dávkach sa xylitol považuje za neškodný. Počas kvasenia látky v tele môže dôjsť k nadúvaniu, u citlivých osôb sa môžu objaviť hnačky. Môže spôsobovať tvorbu probiotických baktérií v tenkom čreve. Nežiaduce účinky sa môžu dostaviť pri prijatí 20-30g látky v rámci jednej dávky jedla.
FDA(Food and Drug Administration) pred schválením xylitolu uviedla vo svojich prípravných materiáloch, že sa jedná o látku, ktorá potenciálne spôsobuje nádory. Štúdie prebiehali na potkanoch náchylných na vznik nádorov, ktoré boli kŕmené vysokými dávkami látky. FDA prehlásila, že výsledky štúdie sa nedajú preniesť na človeka a neodporučila vypracovať ďalšie štúdie. 
V EU je používanie xylitolu v potravinárstve povolené, s výnimkou detskej výživy.

1 komentár:

  1. A myslíte, že je toto sladidlo potreby, keď môžete zladiť napríklad medom alebo trstinovým cukrom? Samozrejme tak nejako s citom. Ja som aby po týchto chemicky vyrobených šmakuládach nepotreboval človek za chvíľu nové servisné diely ako obličky alebo pečeň. ;-) Veľmi tomu teda neverím. Ale samozrejme nech si jej každý, na čo má práve chuť. Ja hovorím len svoj názor. :)

    OdpovedaťOdstrániť

“Take care of your body. It’s the only place you have to live.” Jim Rohn


Vítam Vás na mojom blogu good-long-life.

Tento blog vznikol na základe mojej neustálej chuti dozvedať sa nové veci hlavne v oblasti zdravia a zdravého životného štýlu a keďže som nenašla platformu kde by boli takéto informácie pekne archivované rozhodla som sa že nebudem len hľadať ale sa aj s informáciami ktoré som našla deliť.

Preto ak Vás niečo zaujme dajte vedieť, ak by sme mali nájsť informácie o téme ktorá Vás zaujíma a ešte sme sa jej nevenovali ozvite sa a spoločne si môžeme urobiť malú databázu lepšieho života:)

Ďakujem vopred všetkým za každý koment, prečítanie článku alebo inej interakcie!

Nech je náš život krajší a hlavne zdravší :)