štvrtok 15. novembra 2012

Veľký test konzerv: Namiesto jedla nechutná hmota!

Zdroj: http://www.pluska.sk/spravy/z-domova/velky-test-konzerv-tak-toto-je-nejdle.html 
Skúste hádať: čo sa skrýva v konzerve, ktorá je označená ako „bravčové mäso“? Keďže nie je lacná, za jednu dáte v obchode takmer dve eurá, rozhodli sme sa pozrieť dovnútra. Dá sa z tohto polotovaru pripraviť niečo chutné, čo nás zasýti v časovej tiesni či na výlete? Mäsové konzervy testoval pre vás šéfkuchár hotela v hlavnom meste Tomáš Sika. 

 
TOMÁŠ SIKA: „Na konzumáciu niektorých konzerv skutočne treba odvahu,“ hovorí šéfkuchár. Foto: MATEJ JANKOVIČ/Plus JEDEN DEŇ

Prvým prekvapením bola takmer rovnaká ponuka na obchodných regáloch v našom hlavnom meste. Prešli sme šesť super- a hypermarketov, kde sme hľadali výlučne konzervy označené ako „bravčové mäso“ alebo „bravčové mäso vo vlastnej šťave“.
Teda nijaké lančmíty, tatárske zmesi či bravčové konzervy z bôčika. A zistili sme, že v tomto sortimente dominuje dovoz zo susedného Česka a z Poľska. Presnejšie: v tých šiestich predajniach sme tento týždeň nenašli ani jednu konzervu so slovenským bravčovým.

NA TANIERI: Dali by ste sa na toto mäsko nahovoriť? Foto: MATEJ JANKOVIČ/Plus JEDEN DEŇ

Malý slovník – poučte sa 
Ešte viac ako sortiment nás zaskočilo zloženie výrobkov vypísané na etikete obalu. Podotýkame, hoci ide o informácie pre spotrebiteľa dôležité, bez lupy by sme ich neprečítali. Tu je zopár užitočných skúseností, ktoré sa vám pri nákupe zídu.

Pevný podiel
Na viacerých konzervách nájdete údaj o obsahu pevného podielu. Všímajte si aj ten, nielen celkovú gramáž. Hovorí totiž o tom, čo je vnútri „tuhé“, teda čo je na zjedenie. Napríklad v 400-gramovej plechovke môže byť iba 260 gramov toho „jedlého“, ostatné je šťava či tuk. Keď si potom pozriete cenu a prerátate ju na kilogram čerstvého mäsa, zistíte, že konzervu si sami doma urobíte oveľa lepšie a navyše viete, čo do žalúdka dávate. „Sme to, čo jeme,“ podotkol šéfkuchár z hotela Mercure Tomáš Sika.

Premium verzus klasika
Zistili sme, že medzi konzervami Bravčové mäso vo vlastnej šťave a Bravčové vo vlastnej šťave s prívlastkom Premium nemusí byť nijaký rozdiel ani vtedy, ak sú od rovnakého producenta. Ani v gramáži, ani v obsahu mäsa či tuku, dokonca ani v cene. Azda len v počte pridaných éčok – verzia premium ich mala o jedno viac.

Obsah mäsa
Keď je na konzerve napísané, že obsahuje napríklad 70 % bravčového mäsa, mali by ste v nej nájsť v primeranom množstve skutočné mäsové kocky, nie iba ťažko identifikovateľnú fašírovanú zmes.

Koľko tuku je „menej“?
Neverte všetkému, čo vám výrobca sľubuje. Nedajte sa zlákať napríklad informáciou na obale, že výrobok obsahuje „menej tuku“. Práve v tejto konzerve ho totiž bolo požehnane!

Šmejd určite reklamujte 
Čo vlastne má konzerva s označením Bravčové mäso vo vlastnej šťave obsahovať? Ako a kde môžeme reklamovať šmejd? Zisťovali sme u potravinárov.

Požiadavky na obsah takejto konzervy určujú naše normy jednoznačne. „Minimálny obsah mäsa má byť 70 %, maximálny obsah tuku 40 %, podiel mäkkých šliach a koží najviac 10 %,“ vysvetlila Paulína Komarová zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.
 
Toto je kvalitná konzerva 
Vzhľad: kompaktný celok, na povrchu vývar tuku bielej až žltkastej farby; aspik číry, farby zlatožltej; bravčové mäso v hrubších kúskoch farby svetlohnedosivej, matné mäso svetlé, bez tvrdých koží 

Konzistencia: mäso krehké, mierne vláknité, mäkké; aspik pri 15 °C primerane tuhý
Vôňa a chuť: príjemná po bravčovom dusenom mäse a rasci, lahodná, jemne korenená, primerane slaná.
 
Aké mäso je vnútri?
Tak toto sa nedozvieme. Žiadny náš predpis totiž nevyžaduje, aby sa do konzerv označených ako Bravčové mäso vo vlastnej šťave spracúvali trhové výsekové druhy mäsa, ako sú karé alebo plece. „Surovinami bývajú rôzne časti bravčového mäsa, ale delené na výrobu, a nie na výsek. Zvyčajne si výrobcovia zostavujú receptúry tak, aby im vyšiel limitovaný obsah mäsa a pridávajú aj bravčové kože,“ vysvetlila odborníčka.
 
Odložte si blok
Aj nekvalitnú konzervu môžete reklamovať, a to v predajni, kde ste ju kúpili. „Ak vám k nej však chýba pokladničný doklad, máte malú šancu uspieť,“ upozornila Komarová. Problémom môže byť podľa nej aj to, ak ste už konzervu „načali“. Podnet môžete podať aj na príslušnej Regionálnej veterinárnej a potravinovej správe.
Kontakt nájdete na www.svssr.sk/zakladneinfo/rvps.asp  s podnetom.
 
Výsledok testovania: Z 8 konzerv ako-tak prešli 2
Šéfkuchár Tomáš Sika najskôr skontroloval, či sedí gramáž konzervy udávaná na obale. Každú dal na váhu. A potom na panvicu, aby z nej skúsil zohriatím vyčarovať niečo jedlé. Hodnotil kvalitu mäsového obsahu, vôňu i vzhľad a, samozrejme, chuť. Známky sú z 10-bodovej stupnice: čím vyššia známka, tým kvalitnejší výrobok. Pod „nejedlým“ priemerom, ktorý je 5 bodov, zostalo až šesť konzerv z ôsmich!

Tieto prešli:

Bravčové premium vo vlastnej šťave

Foto: MATEJ JANKOVIČ/Plus JEDEN DEŇ
  • 290 g (gramáž sedí)
  • Zloženie: bravčové mäso 90 %, bravčové kože, voda, soliaca zmes, želírujúca látka karagenan, cukor, cesnak, čierne korenie, tuk 30 %
  • Výrobca: Česko
Hodnotenie šéfkuchára:
V konzerve by malo byť 90 percent bravčového mäsa, čo je zrejme aj pravda. O aké konkrétne mäso ide, netušíme, no vyzerá to na bravčové kolienko plus fašírovanú hmotu. Vôňa je v poriadku, škoda, že je taká slaná. Z testovaných konzerv je však táto aj tak najlepšia.
Cena: 3,14 €
Známka: 6

Bravčové mäso s kúskami bravčového kolena

Foto: MATEJ JANKOVIČ/Plus JEDEN DEŇ
  • 300 g (v skutočnosti 296 g)
  • Zloženie: bravčové mäso 72 %, bravčové kože 19 %, pitná voda, jedlá soľ, koreniny, stabilizátory, dihydrogenofosforečnan sodný, konzervačná látka: dusitan sodný, tuk max 10 %
  • Výrobca: Poľsko
Hodnotenie šéfkuchára:
Šok pri otvorení konzervy je pozitívny: vidím kúsok bravčového kolienka! Určite aj tu je nejaké fašírované mäso, ale 45 až 50 percent z kolena táto konzerva obsahuje. Chuťovo celkom obstojí. Je síce trošku slanšia, zato nepustila toľko tuku ako iné. Ani vôňa nie je divoká.
Cena: 1,29 €
Známka: 5,5
 
Tieto neprešli:

Bravčové mäso vo vlastnej šťave – Premium

Foto: MATEJ JANKOVIČ/Plus JEDEN DEŇ
  • 400 g (v skutočnosti 380 g)
  • Zloženie: bravčové mäso 70 %, bravčové kože, voda, škrob, koreniaci prípravok (okrem iného zahusťovadlá plus 6 éčok: E 450, E 451, E 508, E 621, E 635, E 316), soliaca zmes, cesnak, aróma, tuk max 40 %. Pevný podiel 240 g
  • Výrobca: Česko
Hodnotenie šéfkuchára:
Tuku je príliš veľa, vyzerá to tak 50 na 50. Zloženie je rovnaké ako pri konzerve od toho istého producenta, ktorá nemá prívlastok premium. Žiaľ, našli sme tu iba jednu celú kocku mäsa, ostatné je fašírovaná zmes. Chuť nie je lákavá, vôňu vylepšuje cesnaková aróma.
Cena: 1,29 €
Známka: 3

Bravčové mäso jemne korenené

Foto: MATEJ JANKOVIČ/Plus JEDEN DEŇ
  • 400 g (gramáž sedí)
  • Zloženie: bravčové mäso 54 %, pitná voda, bravčové mäso mechanicky separované, bravčový tuk, modifikovaný kukuričný škrob, stabilizátory, acetylovaný diškrobaipád, sójová bielkovina, zahusťovadlá, xantánová guma, chlorid draselný… tuk max 18 %. Môže obsahovať stopy mliečnych výrobkov, zeleru, horčice.
  • Výrobca: Poľsko
Hodnotenie šéfkuchára:
Žiadne kúsky mäsa nevidím, ani žiadnu vlastnú šťavu, ktorá by pomohla mäso ochutiť. Pripadá mi to ako čistá lančmítová konzerva. Vôňa je málo lákavá, ani vizuálne nevyzerá dobre.
Cena: 1,49 €
Známka: 3

Bravčové mäso na paprike

Foto: MATEJ JANKOVIČ/Plus JEDEN DEŇ
  • 180 g (v skutočnosti 172 g)
  • Zloženie: bravčové mäso 70 %, bravčové kože, paprika (8 %), vajcia, voda, jedlá soľ, korenie, tuk max 35 %
  • Výrobca: Česko
Hodnotenie šéfkuchára:
Názov bravčové na paprike vo mne evokuje bravčové kocky v paprikášovej šťave. Toto je však mletá fašírka dochutená nasekanou sterilizovanou kapiou a rascou. Nič výnimočné, pre čo by sme mali mať dôvod kúpiť si tento výrobok. Chutí ako teplá hmota s arómou rasce, ktorá je navyše mastná.
Cena: 1,19 €
Známka: 3

Bravčové vo vlastnej šťave

Foto: MATEJ JANKOVIČ/Plus JEDEN DEŇ
  • 400 g (v skutočnosti 385 g)
  • Zloženie: bravčové mäso 70 %, voda, bravčové kože, mechanicky separované bravčové mäso, koreniaci prípravok (okrem iného 5 éčok: E 407a, E 450, E 451, E 316, E 508), soliaca zmes, tuk max 40 %. Pevný podiel 240 g
  • Výrobca: Česko
Hodnotenie šéfkuchára:
Farba príliš červená, zjavne pridali dosť farbiva. Obsah pôsobí na mňa lančmítovo, tvorí ho fašírovaná zmes. Kúsky mäsa takmer nevidím, zato je tu veľa tuku. Chuť síce nie je až taká divoká, no vôňa vás skôr odradí.
Cena: 1,75 €
Známka: 2,5

Bravčové mäso vo vlastnej šťave jemne korenené

Foto: MATEJ JANKOVIČ/Plus JEDEN DEŇ
  • 300 g (gramáž sedí)
  • Zloženie: bravčové mäso: 92 %, bravčová koža, jedlá soľ, korenie (čierne korenie, majoránka, cibuľa), tuk: max 20 %. Môže obsahovať stopy gluténu, sóje, mlieka, laktózy, zeleru a horčice
  • Výrobca: Poľsko
Hodnotenie šéfkuchára:
Čistý podiel mäsa je maximálne 70 %, aj z toho polovicu tvorí fašírovaná zmes. Žiadne mäsové kúsky nevidím. Chuť je zlá, je v nej príliš veľa soli... a nič viac. Aj vizuálny vnem je zlý, vôňa divoká, cítim chliev.
Cena: 1,49 €
Známka: 2

Bravčové mäso menej tuku

Foto: MATEJ JANKOVIČ/Plus JEDEN DEŇ
  • 260 g (gramáž sedí)
  • Zloženie: bravčové mäso 50 %, strojom oddelené bravčové mäso 20 %, voda, soľ, korenie, tuk max 29 %. Pevný mäsový podiel 182 g
  • Výrobca: Čína (závod v ČR)
Hodnotenie šéfkuchára:
Výrobca sľubuje novú receptúru s menším množstvom tuku. Výsledok je však bahnovitá hmota bez chuti, bez mäsa a dokonca aj bez vône, zato s veľkým množstvom tuku a šťavy. Podľa mňa katastrofa! Pol bodu dávam iba za to, že niekto túto konzervu vyrobil.
Cena: 1,99 €
Známka: 0,5

Autor: Plus JEDEN DEŇ/ANNA ČAPKOVÁ

2 komentáre:

  1. maso nejem. ale zaujalo ma to:) super článok a super práca

    http://thedngzone.blogspot.sk/ pomôžeš rozbehnúť blog? ďakujeme. ja ťa už odoberám:) zdravý životný štýl mafakt zaujíma!:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ďakujem za pozitívny comment:)si prvá to sa cení!
    už som si ťa pridala pekný blog - good luck:)
    ak by si mala nejaké pripomienky/návrhy ku článkom daj vedieť

    OdpovedaťOdstrániť

“Take care of your body. It’s the only place you have to live.” Jim Rohn


Vítam Vás na mojom blogu good-long-life.

Tento blog vznikol na základe mojej neustálej chuti dozvedať sa nové veci hlavne v oblasti zdravia a zdravého životného štýlu a keďže som nenašla platformu kde by boli takéto informácie pekne archivované rozhodla som sa že nebudem len hľadať ale sa aj s informáciami ktoré som našla deliť.

Preto ak Vás niečo zaujme dajte vedieť, ak by sme mali nájsť informácie o téme ktorá Vás zaujíma a ešte sme sa jej nevenovali ozvite sa a spoločne si môžeme urobiť malú databázu lepšieho života:)

Ďakujem vopred všetkým za každý koment, prečítanie článku alebo inej interakcie!

Nech je náš život krajší a hlavne zdravší :)