Obdobie sviatkov máme pred dverami a ak sa vám na stoloch objavuje údené mäso pozrite si bližšie čím kŕmite seba a svojich blízkych.
Zloženie:
E120 - kyselina karmínová - prírodné červené farbivo vyrábané z vysušených tiel hmyzu. Môže spôsobovať alergické reakcie a hyperaktivitu hlavne u detí.
Zloženie:
- Bravčové stehno 94%
- Pitná voda
- Modifikovaný kukuričný škrob E1442
- Sója
- Stabilizátory E450, E451
- Zahusťovadlá E407, E410, E412, E415
- Maltodextrín
- Antioxidanty E301, E316
- Farbivo E120
- Extrakty korenín
- Dusitanová soliaca zmes (jedlá soľ, konzervačná látka E250)
- Zemiakový škrob
E120 - kyselina karmínová - prírodné červené farbivo vyrábané z vysušených tiel hmyzu. Môže spôsobovať alergické reakcie a hyperaktivitu hlavne u detí.
E250 –
dusitan sodný – zdraviu škodlivá látka, nevhodná pre deti a tehotné ženy,
môže spôsobovať alergie, kožné problémy, bolesti hlavy, karcinogénne účinky.
E301 – askorban sodný – antioxidant, sodná soľ, využívajúca sa na
urýchľovanie údenia, bráni vzniku rakovinotvorných látok. Prísada je bezpečná.
E316 – erythorban sodný – antioxidant, udržiavač farby mastných výrobkov, urýchľuje
údenie a zabraňuje vzniku rakovinotvorných látok.
E407 – karagenan – je vyrábaný z morských rias. Pôsobí ako zahusťovacia látka,
stabilizátor a emulgátor. Využíva sa v mliečnych výrobkoch, želatíne, sladkom pečive,
nápojoch a detskej výžive, v kozmetickom a farmaceutickom priemysle. Môže spôsobovať
alergie.
E410 – karubin – je rastlinná guma, ktorá sa získava zo
svätojánskeho chleba. Používa sa ako zahusťovadlo, emulgátor, stabilizátor. Minimálne
riziko použitia, vo vyšších dávkach môže spôsobovať nadúvanie.
E412 – guaranová guma – vláknina, ktorá sa využíva na zahusťovanie a stabilizáciu.
Vyrába sa zo semien rastliny Cyamopsis tetragonolubus. Používa sa v mrazených
a mliečnych krémov, pekárenských produktoch, instantných polievkach, omáčkach.
Znižuje hladinu cholesterolu, môže vyvolať svrbenie, alergiu, nadúvanie.
V primeranom množstve nemá latka nežiaduce účinky. Vyrába sa
z kukurice, alebo sóje, ktoré môžu byť geneticky modifikované.
E415 – xanthan – látka prírodného pôvodu, získaná fermentáciou
glukózy, alebo sacharózy. Používa sa ako zahusťovadlo, alebo stabilizátor.
Xanathan je považovaný za bezpečný, môžu sa ale vyskytnúť problémy s nadúvaním,
alebo ojedinelé prípady alergie na xanthan.
E450 – difosforečnany – sú kypriace prášky, stabilizátory a emulgátory, ktoré sa
využívajú v zmesiach pre domáce pečenie, v tavených syroch, pekárenských výrobkoch.
Vysoké dávky môžu narušiť rovnováhu medzi vápnikom a fosforom (únik vápniku z
tela).
E451 – trifosforečnan sodný a draselný – majú podobnú vlastnosť ako difosforečnany.
E1442 – hydroxypropyldiškrobfosfát – zahusťovadlo, stabilizátor.
Pri jeho trávení sa uvoľňuje malé množstvo fosforečnanu, ktoré môže spôsobovať
čiastočné vylučovanie vápnika z tela. Môže spomaľovať proces trávenia,
vyhýbať by sa mu mali celiaci, pre obsah lepku.
Maltodextrín
Maltodextrín je oligosacharid a
výživový doplnok pre športovcov a fyzicky aktívnych ľudí. Vzniká spojením
piatich molekúl glukózy.
Používa sa na zvýšenie
energetického príjmu. Je to komplex zložených cukrov, po užití plynule dodáva
glukózu do krvného obehu a dopĺňa svalový glykogén.
Maltodextrín je biely prášok
s/bez sladkej chuti získavaný z kukurice, alebo zemiakov.
Používa ako náhradné sladidlo,
ale využíva sa aj ako zahusťovalo. Do popularity sa dostal vďaka športovcom,
ktorý ho využívajú pre jeho rôznorodosť na nabranie, alebo stratu váhy.
Je s obľubou používaný pri diétnych nápojoch, šejkoch kde napomáha vyvolať
pocit plnosti, čím nedochádza k prejedaniu. Diabetici ho využívajú pre
ľahšie strávenie, regulovanie metabolických funkcií.
V prípade užívania
maltrodextrínu a veľkého množstva karbohydrátov môže dôjsť
k priberaniu.
V každom prípade pri
výrobkoch si treba dávať pozor na ktorom mieste sa nachádzajú sladidlá
v zozname ingrediencií (v takom množstve sú v produkte zastúpené)
a preferovať prírodné sladidlá pred umelými náhradami.
Nejlepší uzené je to domácí. Navíc dnešní udírny jsou už i poměrně zdravé. Není to žádné dehtové spalování, které udělá na mase asfalt, pokud trochu více zatopíte. Plánuji si takovou udírnu taky pořídit, ale teď ještě musím vyřešit servis šroubového kompresoru, abych mohl normálně pracovat a vydělávat na novou udírnu. :)
OdpovedaťOdstrániť